Ventilatie

Waarom ventileren belangrijk is:

Voor elk bouwproject, nieuwbouw of renovatie gelden strenge eisen op vlak van “Energieprestatie en Binnenklimaat” afgekort EPB. Huizen worden beter geïsoleerd en luchtdichtheid wordt belangrijker om warmteverliezen in de winter en opwarming in de zomer te beperken.

Om in deze goed geïsoleerde woningen een gezonde levenssfeer te creëren zonder muffe geurtjes of vochtproblemen is goede ventilatie van groot belang. Even de ramen openzetten volstaat niet daar dit tijdelijk resultaat geeft en een grote energiekost met zich meebrengt. Continu en gecontroleerd ventileren is dan ook de enige juiste manier om een gezond binnenklimaat zonder schimmelvorming, allergieën en andere gezondheidsklachten te creëren. 

  • In een woning wordt geleefd, bewoners, huisdieren, planten, koken en wassen produceren dagelijks vocht en geuren die door goede ventilatie afgevoerd worden.
  • Een hoog CO2 gehalte veroorzaakt vermoeidheid en hoofdpijn en andere klachten die door goede ventilatie vermeden kunnen worden.

Hoe werkt een ventilatiesysteem

Goede ventilatie is in principe vrij eenvoudig. Vervuilde binnenlucht wordt vervangen door verse propere buitenlucht. Vervuilde lucht wordt afgevoerd via de vochtige ruimtes zoals badkamer, toilet, keuken en wasplaats. Verse lucht komt binnen via de droge ruimtes zoals woonkamer, slaapkamer, bureau, …

Hiervoor bestaan er 4 systemen.

Ventilatie systemen

  • Ventilatiesysteem A: natuurlijke toevoer en afvoer.

Verse buitenlucht komt binnen via de natuurlijke weg door regelbare roosters in ramen of muren in de droge ruimten. De doorstroming gebeurt via roosters in binnenwanden, binnendeuren of spleten onderaan de binnendeuren. De vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd via de vochtige ruimten ook op natuurlijke wijze. Gezien de EPB-regelgeving is dit systeem niet van toepassing voor woningen.

  • Ventilatiesysteem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer.

Verse buitenlucht komt binnen via een ventilator in de droge ruimten. De doorstroming gebeurt via roosters in binnenwanden, binnendeuren of spleten onderaan de binnendeuren. De vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd via de vochtige ruimten op natuurlijke wijze. Dit via verticale afvoerkanalen die boven de nok van het dak uitmonden. Ook dit systeem is weinig van toepassing voor woningen.

  • Ventilatiesysteem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer.

Verse buitenlucht komt binnen via de natuurlijke weg door regelbare roosters in ramen of muren in de droge ruimten. De doorstroming gebeurt via roosters in binnenwanden, binnendeuren of spleten onderaan de binnendeuren. De vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd via de vochtige ruimten via een ventilator. Door middel van sensoren die zorgen voor de regeling van deze ventilator krijg je een minimum aan energieverbruik en een groot comfort. Een minpunt aan dit systeem is dat de buitenlucht de winterperiode onverwarmd en in de zomer ongekoeld binnenstroomt. Dit resulteert in een hogere elektriciteitsfactuur door het op temperatuur houden van de ruimten.

  • Ventilatiesysteem D: mechanische toe- en afvoer met warmterecuperatie.

Verse buitenlucht komt binnen via een ventilator in de droge ruimten. De doorstroming gebeurt via roosters in binnenwanden, binnendeuren of spleten onderaan de binnendeuren. De vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd via de vochtige ruimtes via een ventilator. De warmte van de vervuilde afgevoerde lucht wordt gerecupereerd en verwarmt de verse buitenlucht, dit levert een aanzienlijke energiebesparing op. Ook krijg je een filtering van de verse buitenlucht en zorgen gecontroleerde luchtdebieten voor een maximum aan comfort. Dit systeem heeft een gunstige invloed op het E-peil van de woning. Een minpunt aan dit systeem is dat het duurder is in aanschaf. Echter op termijn zal dit systeem voordeel geven door besparingen op je energiefactuur.

Welke ventilatie kiezen?

Wanneer we moeten kiezen tussen de verschillende ventilatiesystemen moeten we vooral rekening houden met de kosten op termijn. Een systeem D gaat de aanvoer van verse lucht filteren en de aanvoer van lucht in balans houden. Bij de andere systemen zal je tijdens de winter koude lucht en tijdens de zomer warme lucht binnen trekken. Hierdoor zal de energiekost gedurende het ganse jaar oplopen. Sommige ventilatiemerken raden aan om met het ventilatiesysteem D te werken in sterk geïsoleerde of passieve woningen. Dit om alle inspanningen van een goed geïsoleerde woning te behouden.

Voor meer informatie neem contact op via ons contact formulier of via info@arec-koeltechniek.be